DE HORNEDAMME

Locatie: Hoornaar, Giessenlanden

Oppervlakteca. 2.400 m² bvo

Opdrachtgever

Gemeente Giessenlanden

Ontwikkeling: Epicurus

Adviseurs

EUP Design
Van der Padt en Partners architecten
IES bureau voor bouwtechniek
S&W consultancy
Buizer bouwconstructies
Basalt Bouwadvies BV
Adcim
Made by Mistake

Fase: bestek gereed 

In opdracht van de gemeente Giessenlanden werkt Epicurus aan het Centrumplan, gelegen op de kruising van de Hoge Giessen, de Lage Giessen en de Dorpsweg; een markant punt binnen Hoornaar. Het plan bestaat uit twee appartementencomplexen met 13 koopappartementen (De Hornedamme) en 10 huurwoningen (De Raat).

Voor De Hornedamme behartigt Epicurus voor de gemeente de ontwikkeling, een deel van de ontwerpwerkzaamheden en de verkoop. Tevens  treedt Epicurus op als architect/ontwikkelaar. Door Architectenbureau Van der Padt en partners  wordt het plan bouwkundig uitgewerkt. 

Bij de aanvang van de ontwerpwerkzaamheden was het de wens om van het kruispunt in het dorp een bijzondere plek te maken. De vormgeving van beide gebouwen moeten deze plek een duidelijke en mooie uitstraling geven. 

Als referentie voor het plan De Hornedamme heeft Epicurus gekeken naar de grote agrarische gebouwen die in de omgeving voorkomen. Deze vorm heeft geresulteerd in een concept waarin 3 volumes onder één kap worden samengebracht. 

De volumes hebben door het toepassen van insneden en uitkragingen een sculpturale vormgeving gekregen. Door de vormgeving kunnen de buitenruimtes op een logische wijze worden georganiseerd. De ruimte tussen de volumes fungeert als verkeersruimte en zorgt er tevens voor dat de schaal van het blok wat genuanceerd wordt.
In het gebouw zijn verschillende type appartementen opgenomen, die variëren in omvang en indeling. Hiermee ontstaat een gevarieerd aanbod aan woningen, waardoor een heterogeen bewonersbestand kan ontstaan. 

De naam van de plaats Hoornaar komt van Hornedamme. Hoorn duidt op een bocht in een water. Ooit liep de rivier de Linge achter Hoogblokland en mondde uit in de Giessen. Daar werd een dam gelegd en er ontstond een nederzetting. Door de wind werden zandduinen opgeworpen die nu nog in het landschap zichtbaar zijn en donken worden genoemd. De Hervormde Kerk in Hoornaar (Rijksmonument) bij voorbeeld is één van de donken die het dorp kent. De kerkklok sloeg op een dag op hol .......↓