HEEMRAADSPLEIN

Locatie: Rotterdam

Oppervlakte450 m² bvo

OpdrachtgeverEpicurus

Adviseur: EUP Design

 Fase: Studie

   

Het Heemraadsplein is gelegen in de deelgemeente Delfshaven in Rotterdam. Het plein bevindt zich in een wijk die in ontwikkeling is. Het Erasmus Medisch Centrum, een toonaangevend universitair centrum, de Lloydpier en de kluswoningen in de omgeving zorgen voor een “gentrification” van de wijk. Het plein ligt aan de Heemraadsingel, de Nieuwe Binnenweg en de Mathenesserlaan, belangrijke straten in deze wijk. De opwaardering van de functie van het plein maakt onderdeel uit van de revitalisering van de naast het plein gelegen Nieuwe Binnenweg.

Het plein wordt nu niet intensief gebruik. Eén zondag per maand is er een rommelmarkt en incidenteel, vooral in de zomerweekenden, zijn er culturele evenementen. Er is dus ruimte voor een meer intensief gebruik van het plein.
Uit contacten met de gemeente bleek dat zij de wens hebben voor een horecavoorziening op het plein. Hierop hebben wij gereageerd in de vorm van een initiatiefplan.

Het plan omvat een gebouw in de vorm van de glazen kas, waarin een aantal functies gecombineerd kunnen worden. Op de begane grond kan een café en een kas gecombineerd; tussen de teelplateaus staan de tafels van het café. Op de verdieping is een restaurant gepland. Deze ruimte kan tevens gebruikt worden voor bijeenkomsten en partijen. Rondom het gebouw wordt de omgeving aangepast zodat er een mooi terras kan worden gemaakt.